Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Αγωνιστική παρέμβαση, μετά προβληματισμού

Η ανταπόκριση στο πρώτο κάλεσμα ήταν ελπιδοφόρα, καθώς παρευρέθηκαν πάνω από 30 άνθρωποι που εκφράζουν, σε τοπικό επίπεδο, αρκετές αντιμνημονιακές δυνάμεις
Ήταν μια συζήτηση για τα τοπικά προβλήματα και τους τρόπους παρέμβασης σε αυτά, από ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα από την οπτική της ανατροπής του μνημονίου και της αντίστασης στη λογική της εξαθλίωσης και της καταστρατήγησης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. 
Με αφορμή το κάλεσμα για μια αγωνιστική παρέμβαση στις Αχαρνές, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 8 Μαρτίου, μια ευρεία συζήτηση, στην οποία εντοπίσθηκαν τα προβλήματα, οι αιτίες που τα προκαλούν και οι λύσεις που προτείνονται. Μέσα από τον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως ότι «τα προβλήματα της δεκαετίας του ’80 παραμένουν άλυτα», «πρέπει να αντισταθούμε στην αδηφάγο λογική των σογιών που θεωρούν κτήμα τους το Μενίδι» «οι Δήμοι εξελίσσονται σε μακρύ χέρι της εξουσίας, σε τοπικό επίπεδο», «με αφετηρία τα γκέτο του Καποτά και της Αμυγδαλέζας, ετοιμάζονται νέες φαβέλες». Τέθηκαν ακόμα ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως τα ναρκωτικά, οι κατασχέσεις κατοικιών και η ανάπτυξη δικτύου αντίστασης, η αποδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποβιομηχανοποίηση της βιομηχανικής περιοχής του Μενιδίου. «Η πάλαι ποτέ silicon valey έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, τόνισε ο εκ των διοργανωτών, Πάνος Ντούλας», που περιέγραψε με μια συγκλονιστική εικόνα το πρόβλημα της ανεργίας. «Επειδή χρησιμοποιώ χρόνια τον προαστιακό, παρατηρώ ότι χάνονται από το τρένο, γνώριμα πρόσωπα που βλέπω για χρόνια. Κλείνουν οι επιχειρήσεις που δούλευαν κι εξαφανίζονται», επεσήμανε. 
Αναφορικά με τη δημιουργία δημοτικής κίνησης που θα πάρει, ενεργά, μέρος στις εκλογές, ήταν επιφυλακτικός, επειδή, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν τεχνικές προϋποθέσεις όπως η συμπλήρωση του αναγκαίου αριθμού ατόμων και η συγκέντρωση ενός ποσού περίπου 4 χιλ. ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόταγμα των εκλογών δεν είναι η γενικότερη αλλαγή των πολιτικών που καταδυναστεύουν τη χώρα και τους πολίτες, αλλά η ανασυγκρότηση του Μενιδίου, χωρίς να έχει αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό τις κρατούσες πολιτικές συνθήκες. «Πιστεύω πάντως ότι μπορούν να δημιουργηθούν δημοτικές νησίδες, μέσα στο καθεστώς που έχουν επιβάλει οι συστημικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις», παρατήρησε κι ανέφερε σαν παράδειγμα το Δήμο Σφακίων, όπου, όπως είπε η δημοτική αρχή έχει εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για τους εργαζομένους και τους δημότες, βλέποντας τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. 
Σε πρακτικό επίπεδο, συμφωνήθηκε στη συνάντηση να δημιουργηθεί ιστοσελίδα στο face book, για να διασφαλισθεί η επικοινωνία και να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις ανά μήνα. Χωρίς πάντως να αποκλείεται η δημιουργία ψηφοδελτίου, αν στην επόμενη συνάντηση υπάρξει ευρεία συμμετοχή. Διαφορετικά η πρωτοβουλία θα παραμείνει σαν θερμοκήπιο προβληματισμού για τα δημοτικά πράγματα, αλλά και πυρήνας παρεμβάσεων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου