Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Η ηρωική έξοδος που δεν πρόλαβε να κάνει η Χαριτίδου

Μέχρι πριν από λίγες μέρες μόνο μια ηρωική έξοδο γνωρίζαμε: Του Μεσολογγίου. Τώρα, παραλίγο να μάθουμε και της Μαρίας Χαριτίδου.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μαθαίνοντας ότι ο Κασσαβός πρόκειται να την αντικαταστήσει, στις επικείμενες δημαιρεσίες του Μάρτη, σκηνοθέτησε μια τεχνητή κρίση, με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για να μην λέμε πολλά, σύμφωνα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (άρθρο 67, παρ. 2), ο (η) Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο όποτε το ζητήσει ο Δήμαρχος. Ως εκ τούτου κάθε κουβέντα επ’ αυτού είναι περιττή και αναμφίβολα προσχηματική. 
Επομένως δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με τις περίτεχνες διατυπώσεις των δικηγορικών κειμένων, γιατί θα χάσουμε το δάσος. Ούτε μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Μαρία Χαριτίδου ματαίωσε τη συνεδρίαση για να μη συζητηθεί το τέταρτο θέμα που αφορούσε στη λύση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αχαρνών, η οποία πτώχευσε επί Προεδρίας του συζύγου της Θεόφιλου Αφουξενίδη. Άλλωστε, όσα εμπόδια και να παρεμβληθούν το θέμα, όπως και τα άλλα της Ημερήσιας Διάταξης, κάποτε θα συζητηθούν. 
Άρα καλό είναι να μείνουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι η Μαρία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αξιώματός της. Απουσίασε από αρκετές συνεδριάσεις και στις περισσότερες από αυτές που παρευρέθηκε αποχώρησε λίγη ώρα μετά την έναρξη τους. Απουσίες που έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν (κι ανάμεσα σε αυτούς το ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ), αν υπήρξε συμπαιγνία με τον Αναστάσιο Χίο να την αναπληρώνει και να δρέπει αυτός τις προεδρικές δάφνες. 
Αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις η Μαρία έλαμψε δια της απουσίας της, κάτι μάλλον αντιδεοντολογικό για ένα πρόσωπο που κατέχει το δεύτερο τη τάξει αυτοδιοικητικό αξίωμα. Αλλά και στις λίγες που παρευρέθηκε, όπως λχ στην εθνική Επέτειο, προκάλεσε γκρίνιες με τη διαδικασία κατάθεσης στεφάνων. 
Αν χρησιμοποιούσαμε ως δείκτη αποδοτικότητας της Προέδρου τις ώρες που διέθεσε για την άσκηση των καθηκόντων της, σίγουρα θα ήταν πολύ χαμηλός. Αν μάλιστα συσχετίζαμε τις ώρες εργασίας της στο Δήμο με την αντιμισθία της, ίσως φτάναμε στο συμπέρασμα ότι είναι η πλέον ακριβοπληρωμένη Πρόεδρος στην αυτοδιοικητική ιστορία των Αχαρνών. Όχι γιατί ήταν υψηλόμισθη (η αντιμισθία είναι περίπου χίλια ευρώ), αλλά γιατί διέθεσε ελάχιστες ώρες… 
Εκείνο, πάντως, που μπορούμε, μετά βεβαιότητος να ισχυριστούμε, είναι ότι, στα περίπου τριάντα χρόνια που ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά των Αχαρνών, η Μαρία υπήρξε η πλέον ακριβοθώρητη Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. 
Φυσικά η μητρότητα αποτελεί μια πολύ σοβαρή δικαιολογία για την πλημμελή εκπλήρωση των καθηκόντων της. Όμως ο αντίλογος είναι ότι και μόνο η επίκληση αυτού του επιχειρήματος αποδεικνύει ότι υπήρξε θέμα.
Ερωτηματικά γεννώνται και για τη στάση της όταν ο σύζυγός της Θεόφιλος Αφουξενίδης ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Δημάρχου. Παρόλο που η Πρόεδρος συντάχθηκε ψυχολογικά με την επιλογή του συζύγου της παρέμεινε στη θέση της, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν η παραμονή της συνδέεται με την αντιμισθία, κάτι που επίσης δεν θέλουμε να πιστέψουμε για μια γυναίκα με τα δικά της τυπικά προσόντα.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αλλά και μαθαίνοντας το όνομα του αντικαταστάτη της, που, όντως, αποτελεί εξαιρετική επιλογή, αφού πρόκειται για πρόσωπο γνωστό και αγαπητό στην τοπική κοινωνία, η Πρόεδρος επιχείρησε ηρωική έξοδο.
Μόνο που δεν υπολόγισε καλά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ο έτοιμος από καιρό Κασσαβός να την αποκεφαλίσει, εν μια νυκτί, κερδίζοντας αυτός τις εντυπώσεις. 
Κλείνουμε με ένα αυτονόητο ερώτημα: Μήπως οι φιλοδοξίες του ζεύγους Αφουξενίδη-Χαριτίδου είναι αντιστρόφως ανάλογες της επιρροής του στο εκλογικό σώμα; Με 462 σταυρούς, το 2014, ο Θεόφιλος και 366 η Μαρία μάλλον είναι δύσκολο να κάνουν όνειρα για το δημαρχιακό θώκο. 
Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η παράταξή τους απέσπασε στον πρώτο γύρο των περασμένων εκλογών 9.539 ψηφοδέλτια σε σύνολο 42. 386 ψηφισάντων… 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου