Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Καλλιτεχνικό μνημόσυνο για το Μιχάλη Μενιδιάτη η παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή του

ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη παρουσίασε με επιτυχία την εκδήλωση
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Παλιά Βουλή
Πανοραμική φωτό της εκδήλωσης
Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα
Στις πρώτες θέσεις ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Κασσαβός κι ο Θανάσης Μπούρας, ενώ στην άκρη δεξιά διακρίνεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Η Νατάσα Θεοδωρίδου κι ο Χρήστος Παππούς προσήλθαν αφού είχε αρχίσει η εκδήλωση, αλλά εγκλιματίστηκαν αμέσως
Ο Γιάννης Κασσαβός, ο Θανάσης Μπούρας και η μεγάλη ερμηνεύτρια Χαρούλα Λαμπράκη
Ο πρώην Υπουργός Ντίνος Βρεττός με τον Κώστα Πρέκα
Ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος με τους Μιχάλη Βρεττό και Γιάννη Μίχα
Ο Μιχάλης Βρεττός με το Γιάννη Μίχα
Ο Δημήτρης  Μίχας ήταν επιστήθιος φίλος του Μιχάλη Μενιδιάτη και δήλωσε πάλι "παρών"
Ο Χρήστος Μενιδιάτης με το Μιχάλη junior πριν αρχίσει να τραγουδάει τις τρεις μεγαλύτερες επιτυχίες του πατέρα του
Ο Κώστας Καραμανλής είναι αυθόρμητος και γνήσιος άνθρωπος κι αυτό φαίνεται...
Χειραψία του Κώστα Καραμανλή με τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα
Χειραψία Καραμανλή-Κασσαβού
Χειραψία Κώστα Καραμανλή με το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού
Χειραψία Ντίνου Βρεττού-Χρήστου Παππού
Χειραψία Καραμανλή-ΓιάννηΜίχα
Ο συγγραφέας του βιβλίου για το Μιχάλη Μενιδιάτη Κώστας Μπαλαχούτης με το Δήμαρχο Φυλής και φίλο του Χρήστο Παππού
Ο Κώστας Μπαλαχούτης με τη δημοσιογράφο Εύη Τριανταφύλλου
Ο Χρήστος Παππούς ζήτησε αφιέρωση του Χρήστου Μενιδιάτη στο βιβλίο
Ο εκ των παρουσιαστών του βιβλίου Γεράσιμος Ανδρεάτος με τον φίλο του Σούλη Κατάρα και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Φυλής Αργύρη Αργυρόπουλο



Ο Μιχάλης Μενιδιάτης εξακολουθεί να διαφημίζει το Μενίδι και μετά θάνατον με τα αξέχαστα τραγούδια του. Παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις των ανθρώπων που αγαπούν το λαϊκό τραγούδι. 
Από το απόγευμα της Τρίτης, 4 Απριλίου 2017, διαφημίζει το χωριό του, όπως αποκαλούσε το Μενίδι και με τη βιογραφία του. Το βιβλίο «πετραδάκι-πετραδάκι έως την κορυφή», με θέμα τη ζωή και το έργο του, παρουσιάστηκε, με όλες τις τιμές, στο κτίριο-σύμβολο της Παλιάς Βουλής που ταίριαζε «γάντι» στην μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του σπουδαίου λαϊκού καλλιτέχνη. 
Ένας καλλιτέχνης που ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος, στιχουργός και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης, αποκαλεί λαϊκό ήρωα, όχι μόνο για τη σταδιοδρομία του στο τραγούδι, αλλά και για τον αγώνα που έδωσε για να κερδίσει τη ζωή. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης ή κατά κόσμον Μιχάλης Καλογράνης, όπως και άλλοι ομότεχνοί του εκείνης της εποχής βγήκαν νικητές στην ταραγμένη μεταπολεμική Ελλάδα, με αντίπαλο τη βιοπάλη, πριν αφιερωθούν, ολόψυχα, στην Τέχνη τους. 
Σε αυτό ακριβώς επικεντρώθηκε ο Χρήστος Μενιδιάτης, μιλώντας συγκινημένος για τον καλλιτέχνη και οικογενειάρχη πατέρα του: Έφτασε στην κορυφή, ξεκινώντας από το μηδέν τόνισε χαρακτηριστικά. Και δεν ήταν σχήμα λόγου, καθώς προέκυπτε με το σαφέστερο τρόπο από το φωτογραφικό λεύκωμα του τραγουδιστή που προβαλλόταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 
Φωτογραφίες από την σκληρή αγροτική ζωή, στο φτωχικό της οικογένειάς του αλλά και το ξεκίνημα της καριέρας του, στην ταβέρνα του Γκίκα, εκεί όπου βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αη Γιάννη. 
Ταιριασμένες απόλυτα με φωτογραφίες που αποτύπωσαν τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του, παρέα με τους σημαντικότερους ανθρώπους της Τέχνης, της Πολιτικής και της επιχειρηματικότητας. 
Σε μια από αυτές παρέα μα τον Κώστα Καραμανλή, που, όπως αποδείχθηκε δεν τον ξέχασε. Κάθισε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της Παλιάς Βουλής και χειροκρότησε αυθόρμητα τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης, στο πάνελ της οποία κάθισαν, εκτός από το συγγραφέα και το γιο του τραγουδιστή, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ο φίλος του και σολίστας του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος. Λαμπερή, όπως πάντα, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Εύη Φραγκάκη, την έφερε άψογα σε πέρας. 
Αλλά ο Καραμανλής δεν ήταν ο μόνος που θυμήθηκε το Μιχάλη Μενιδιάτη. Στην κατάμεστη αίθουσα βρέθηκαν ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Χρήστος Νικολόπουλος, αλλά και πολλές τραγουδίστριες από τη νεότερη γενιά, με κορυφαία τη Νατάσα Θεοδωρίδου. Παρών και ο «καπετάνιος» Γιώργος Βαρδινογιάννης. 
Φυσικά από μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείψει το Μενίδι. Έδωσε όντως δυναμικό «παρών». Με τους προβεβλημένους, όπως ο Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, ο πρώην Υπουργός Ντίνος Βρεττός, ο πρώην Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος, ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Λέκκας, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Βρεττός, ο επιλαχών Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Μίχας. Αλλά και με τους απλούς λαϊκούς ανθρώπους, που τίμησαν το Μιχάλη Μενιδιάτη με τη φιλία τους και την οποία τους ανταπέδωσε πλουσιοπάροχα, με την καθημερινή παρέα και το χαρτάκι στα κεφενεία της Πλατείας, την οποία ουδέποτε αποχωρίστηκε. 
Δεν έλειψαν και τα γειτονικά Λιόσια, τα οποία τον τίμησαν και τον αγαπούν. Παρών ο Δήμαρχος Χρήστος Παπούς, ο οποίος έχει επίσης το προνόμιο να είναι φίλος του συγγραφέα του βιβλίου Κώστα Μπαλαχούτη και ο Γενικός Γραμματέας Αργύρης Αργυρόπουλος που έγραφε τα νέα του στον Τοπικό Τύπο. 
Το καλύτερο στην εκδήλωση ήταν το φινάλε. Τα τρία τραγούδια σταθμοί στην καριέρα του Μιχάλη Μενιδιάτη, δηλαδή το «πετραδάκι-πετραδάκι» η «θητεία» και το «περιφρόνα με γλυκειά μου». Τα τραγούδισε συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος ο Χρήστος Μενιδιάτης. 
Ήταν το καλύτερο μνημόσυνο του Μιχάλη Μενιδιάτη, που εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 21 Αυγούστου 2014. Καλύτερο κι από την τιμητική εκδήλωση στο πατρικό του (31 Μαρτίου 2014), όπου τοποθετήθηκε η αναμνηστική πλάκα που έδωσε το όνομά του στο δρόμο που περνάει από μπροστά ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Αλλά κι από την την τιμή που του έκανε η Ιστορική και Λαογραφικής Εταιρία Αχαρνών, δημιουργώντας στο Λαογραφικό Μουσείο γωνιά Μιχάλη Μενιδιάτη ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ας είναι λοιπόν καλοτάξιδο το νέο βιβλίο. Όσο και η ψυχή του Μιχάλη Μενιδιάτη στον «τόπο αναψύξεως», δηλαδή της αναψυχής, την οποία, άλλωστε, υπηρέτησε και επί της της Γης… 
Δείτε χαρακτηριστικά βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου:



Λίγα λόγια για το βιβλίο-βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη

Ο συγγραφέας Κώστας Παλαχούτης παρουσιάζει τη βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη «Πετραδάκι Πετραδάκι έως την κορυφή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος. 
Ένα πανόραμα του λαϊκού τραγουδιού από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι και τις τελευταίες ανάσες του περασμένου αιώνα και όχι μόνο. 
Ο Μενιδιάτης αναδείχτηκε στις αρχές του ’60 με συνθέσεις του μέντορά του Απόστολου Καλδάρα. Νωρίτερα είχε μοιραστεί το πάλκο με πρωτοπόρους όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Γεράσιμος Κλουβάτος, ο θρυλικός Δημήτρης Στεργίου (Μπέμπης), ο Γιώργος Λαύκας, ο Τάκης Μπίνης κ.ά. 
Στη δεκαετία του ’60 ο Μενιδιάτης μεγαλούργησε αφού εκτός από δημιουργίες του Καλδάρα (Μην περιμένεις πια, Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις, Περιφρόνα με γλυκιά μου κ.ά) συχνά σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (Πετραδάκι πετραδάκι) τραγούδησε μεγάλα σουξέ του Μανώλη Χιώτη (Αγωνίες), του Γιάννη Καραμπεσίνη (Πήραν τα στήθια μου φωτιά), του Νίκου Καρανικόλα (Ξημέρωσε καλή μου) και του Άκη Πάνου (Είδα τα μάτια σου κλαμένα, Παράνομη αγάπη) που υπήρξε επίσης δάσκαλός του. Και στα χρόνια του ’70 αλλά και του ’80 ο Μιχάλης Μενιδιάτης είχε δυνατές στιγμές μέσα από πρωτότυπες εγγραφές και επανεκτελέσεις (Ούτε ώρα αναβολή, Χαρικλάκι, Που να ‘ναι τέτοια ώρα η αγάπη μου, Ένα τραγούδι πες μου ακόμα, Στο κάτω κάτω της γραφής κ.ά). 
Η χάρη του Μενιδιάτη έφτασε και στον περίφημο «Λαϊκό τραγουδιστή» του Διονύση Σαββόπουλου για τις ανάγκες της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Happy Day ενώ τραγούδησε και Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Μαρκόπουλο αλλά και Σταμάτη Κραουνάκη. Και βέβαια και Σούκα, Νικολόπουλο, Μουσαφίρη και όχι μόνο. 
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης μοιράστηκε τέσσερα χρόνια με το συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη για να ξετυλίξει τη ζωή και τη δράση του, απ’ το ξεκίνημά του ως Καλογράνης στο Μενίδι μέχρι να φτάσει «Πετραδάκι πετραδάκι έως την κορυφή» του λαϊκού μας τραγουδιού.
Ο Μπαλαχούτης, στιχουργός, ερευνητής και διευθυντής του ogdoo.gr σκιαγραφεί με αφορμή το τραγούδι και τις εποχές όπου κινήθηκε ο ερμηνευτής. 
Η έκδοση «Μιχάλης Μενιδιάτης - Πετραδάκι Πετραδάκι έως την κορυφή» που έχει πολυτελή χαρακτήρα συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό όπου μαζί με το Μενιδιάτη φιγουράρουν κορυφαίες μορφές του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Προλογίζουν ο Μίμης Πλέσσας και ο Χρήστος Νικολόπουλος και με το δικό του τρόπο ο Διονύσης Σαββόπουλος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου