Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

«Πρωταγωνιστές Μιας Άλλης Εποχής» του Αναστάση Σωτηρίου – οι Συντελεστές …



Λίγα λόγια για την Φωτογραφική Έκθεση (διπλωματική εργασία) του συντοπίτη μας Αναστάση Σωτηρίου που παρουσιάστηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αχαρνών από τις 18 ως τις 22 Μαΐου. 

Στην εκδήλωση μάλιστα που προηγήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών (ΙΛΕΑ) έδωσε το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Αθηναγόρας. 

Για το αναλυτικό ρεπορτάζ 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 1950-1960
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην έκθεση με τίτλο «Πρωταγωνιστές μια άλλης εποχής, 1950-1960»
παρουσιάζονται έξι σειρές φωτογραφικών λήψεων του καλλιτέχνη,
Master of Design and Graphic Arts Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες / σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δε- καετίες του 1950 και 1960.
Ο Σωτηρίου, γέννημα-θρέμμα των Αχαρνών, και γόνος ντόπιων οικογενειών, εμπνεύστηκε από την αξιοπρέπεια, το θάρρος και το φιλότιμο των ανθρώπων της περι- οχής που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με αισιοδοξία και δημιουργικό πείσμα τις δυσκολίες της ζωής. Θεώρησε ότι μια νοσταλγική αλλά και, κατά το δυνατόν, ρεαλιστική ματιά στο παρελθόν, μια ακροβασία ανάμεσα στη μνήμη και την πραγματικότητα, θα ήταν όχι μόνον εικαστικά, αλλά και συναισθηματικά και πνευματικά πολύτιμη: για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν και να εμπνεόνται οι νεότεροι.
Οι φωτογραφίες των ενοτήτων αποτελούν την αποτύπωση ενός σκηνοθετημένου εξάπτυχου σεναρίου γύρω από ήθη και έθιμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 με επίκεντρο τη γυναίκα: σκηνές αγροτικού και αστικού βίου και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής.
Οι λήψεις, έγιναν στην έκταση του Δήμου Αχαρνών, σε εσωτερικούς χώρους (οικίες) και στην ύπαιθρο, με πρωταγωνιστές έντεκα γυναίκες και τρία ανήλικα αγόρια, ερασιτέχνες ηθοποιούς γυναίκες και παιδιά της «διπλανής πόρτας»,
που διαμένουν στον Δήμο.
Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν με τη χρήση φυσικού και τεχνητού φωτός έχουν δεχθεί από τον καλλιτέχνη επιπλέον επεξεργασία: όσες αφορούν τη δεκαετία του ’50 εμφανίστηκαν σε τόνους ενός χρώματος (σέπια), καθιστώντας σαφή τον διαχωρισμό των εποχών.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 2016 χάρη στη συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής, που πρόσφεραν αρχικά μνη-μες και γνώση και στη συνέχεια δικαίωμα πρόσβασης στις «ιστορικές» οικίες τους, στη συμβολή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών, που παραχώρη- σε αντικείμενα εποχής και στην προσφορά στολών από το Λύκειο των Ελληνίδων.
Το έργο του Σωτηρίου δεν είναι απλά μια προσπάθεια αναβίωσης του παρελθόντος μέσα από μια πεποιημέ- νη αφήγηση. Βασισμένο σε μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν ακόμα, και εισέφεραν μνήμη, δημιουργημένο με σεβασμό και συνέπεια μετά από σοβαρή μελέτη, είναι στην ουσία ένα εικαστικό αφιέρωμα το οποίο κομίζει και ένα μεγάλο κομμάτι αλήθειας.






Πρωταγωνιστές
Αλεξοπούλου Δώρα
Βρεττού Ευαγγελία
Δρούκα Βαλίσια
Κορδατζή Φανή
Kουρουνάρχη Ελισάβετ
Λάσκου Μαρία
Λιάππη Αγγελική
Παπαγιαννοπούλου Δέσποινα - Μαρία
Πέτρου Χριστίνα
Σωτηρίου Βασιλική
Χαϊντούτη Αγγελική
Ψωφάκη Ρία

Και τα παιδιά
Κεφαλάς Ευάγγελος
 Σωτηρίου Ιωάννης
 Σωτηρίου Μάριος

Χοροδιδασκαλία 
Ειρήνης Παπαδάκη 
Τμήμα Σύγχρονου χορού του Δήμου Αγίων Αναργύρων 

Παραγωγή - Επιμέλεια
Σωτηρίου Ι. Αναστάσιος
Κείμενα
Σωτηρίου Ι. Αναστάσιος
Επιμέλεια κειμένων
Μωυσείδου Γιασμίνα
Κινηματογράφηση
Ευστρατιάδης Γιώργος 
Γραφιστική επιμέλεια
Τσούτσας Δημήτρης

Ευχαριστίες του Αναστάσιου Σωτηρίου
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται:
Για την παραχώρηση των οικιών προς τους ιδιοκτήτες:
Δημήτριο Μόσχο και Δήμητρα Παπαδημητρίουκαι τους επιγόνους Ανδρέα Κολυβά και Νίκη Μόσχου και επίσης προς τους Σπύρο Δαμάσκο και Αικατερίνη Μόσχου και τους επιγόνους Κωνσταντίνο Δαμάσκοκαι Αναστασία Κιούση.

Για την παραχώρηση ενδυμάτων στις κατόχους:
Δαμάσκου Μαρία, Μεθυμάκη Μαρία, Νίκα Ελένη

Για την παραχώρηση αντικειμένων εποχής στις κατόχους:
Δαμάσκου Μαρία, Κουμπούρη Ρένα, Μεθυμάκη Μαρία, Νίκα Ελένη, Πουραΐμη Κατερίνα, Ράπτη Έφη


Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως για την υποστήριξη.
Ευχαριστώ θερμά την Ι.Λ.Ε.Α. (Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών) για την υποστήριξη.
Ευχαριστώ θερμά το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Αχαρνών για την παραχώρηση των Στολών.
Τέλος ευχαριστώ θερμά όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής που με ποικίλους τρόπους συνέβαλαν στην προσπάθειά μου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου