Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Τίμησαν τη μνήμη των δέκα εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, στην Πάρνηθα

ΕΠΑΝΩ, η επιμνημόσυνη δέηση, στο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και ΚΑΤΩ, ο Δημήτρης Γιώτας αναφέρθηκε στο χρονικό της ψυχρής εκτέλεσης και οι εκπρόσωποι της Πολιτείας αποκαλύπτουν το μνημείο και την επιτύμβια πλάκα, με τα ονόματα των εκτελεσθέντων





Πέρασαν εξήντα εννέα χρόνια για να δικαιωθούν οι δέκα φιλήσυχοι και αθώοι άνθρωποι, που πλήρωσαν με τη ζωή τους το αδιέξοδο στο οποίο είχαν οδηγηθεί, το καλοκαίρι του ’44, ενόψει της διαφαινόμενης ήττας, οι κατοχικές δυνάμεις. Δέκα άνθρωποι του μόχθου από το Μενίδι (7) και τη Χασιά (3) έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στις 27 Ιουλίου 1944, επειδή δεν έδωσαν πληροφορίες στις γερμανικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Πάρνηθα, με στόχο την ανακοπή των γραμμών εφοδιασμού των αντάρτικων σωμάτων της περιοχής. 
Κι ήρθε το Σάββατο, 27 Ιουλίου, το πλήρωμα του χρόνου για να πραγματοποιηθούν, στη θέση Μεσσιανό Νερό, τα αποκαλυπτήρια του απέριττου μνημείου, με την επιτύμβια πλάκα που αναφέρει τα ονόματά τους. Προηγουμένως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου, στη θέση Μόλα, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω.
 
Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, μπροστά στο μνημείο, ο ιστορικός και ερευνητής Δημήτρης Γιώτας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ψυχρή εκτέλεση, αλλά και στον Έλληνα προδότη που αποκάλυψε στις Γερμανικές δυνάμεις ότι οι εκτελεσθέντες γνώριζαν την κατεύθυνση προς την οποία κινήθηκε ένα ανταρτικό σώμα. Ωστόσο, παρά την προτροπή των παρισταμένων ανέφερε μόνο τα αρχικά του ονόματός του, καθώς, όπως είπε, δεν έχει διασταυρωθεί ιστορικά το γεγονός. 
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκ μέρους των εκπροσώπων της συντεταγμένης Πολιτείας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οι Δήμαρχοι Αχαρνών και Φυλής, Σωτήρης Ντούρος και Δημήτρης Μπουραΐμης και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χάρης Δαμάσκος. Την ίδια στιγμή η συγκίνηση που επικρατούσε κορυφώθηκε, με τους παρισταμένους να ψάλλουν τον Εθνικό ύμνο.
 
Η πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου αλλά και της τελετής των αποκαλυπτηρίων ανήκε στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών (ΙΛΕΑ) και τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Γιώργος Φυτάς, η ΙΛΕΑ σκοπεύει να καθιερώσει ετήσιο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες και αποκάλυψε πως, από την ιστορική έρευνα, προκύπτει ότι ο κατάλογος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μακρύς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι λίγες μέρες πριν από την ανέγερση του μνημείου πιστοποιήθηκε η εκτέλεση δύο, ακόμα, Μενιδιατών στην Πάρνηθα και πρόσθεσε ότι τα ονόματα που έχουν αναγραφεί στο μνημείο των πεσόντων, στις Αχαρνές, είναι, τουλάχιστον κατά εκατό λιγότερα, από τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στους αγώνες του Έθνους. 
Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφέρει ότι λίγο πιο κάτω, βρίσκεται το μνημείο των 17 Σαρακατσαναίων βοσκών που εκτελέστηκαν τρεις μέρες πιο πριν, για τον ίδιο με τους 7 Μενιδιάτες και τους 3 Χασιώτες λόγο…
Δηλαδή για το τίποτα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου