Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ταξίδεψαν στο διάστημα οι μαθητές του 25ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ  4-10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
ο Ακαδημαϊκός, κ. Βασίλειος Κασάπογλου, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής και από το 1982 μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ειρηνικών χρήσεων του ΟΗΕ, μίλησε για τη συμβολή του Διαστήματος στην Εκπαίδευση, έκανε σύντομη αναδρομή της Ιστορίας του Διαστήματος, αναφέρθηκε με σεβασμό στη συμβολή των γυναικών στις διαστημικές πτήσεις και τόνισε τη χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. 
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 
Αναγνωρίζοντας τη γοητεία του Διαστήματος και των διαστημικών πτήσεων για την ενίσχυση της παιδείας των μαθητών σε θέματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) καθώς και ότι το Διάστημα κατά τεκμήριο είναι το απόλυτο διαθεματικό μέσον για τη διδασκαλία της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Φυσικών Επιστημών, Περιβάλλοντος, Λογοτεχνίας και Θρησκείας, το 25ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών επέλεξε και συμμετείχε  στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2013, που για φέτος έχει ως σύνθημα “Εξερευνώντας τον Άρη, Ανακαλύπτουμε τη Γη”, “Exploring Mars, Discovering Earth” με τις παρακάτω προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013  Ώρα 6 το απόγευμα:
Επίσημη Έναρξη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Αχαρνών παρουσία της Δημοτικής αρχής, των μαθητών, των γονέων τους, εκπαιδευτικών και φίλων του Διαστήματος. Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Σχολείου κα Αθηνά Πριμικίρη, εξηγώντας στους παρευρισκόμενους τι είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος, πού και πώς γιορτάζεται, με ποιον τρόπο μπορούν να συμμετέχουν τα Σχολεία, ποια είναι η ESA (European Space Agency) και πώς συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας με τη δημιουργία του Γραφείου Εκπαίδευσης ESA και του ESERO Project. Εξήγησε επίσης το πώς ενεπλάκη το 25ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στον Παγκόσμιο αυτό εορτασμό και τα τεκμηριωμένα οφέλη που θα έχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία του Διαστήματος.
Η Διευθύντρια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Σχολείο μερίμνησε και παρέλαβε  πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό από την ESA, τρισδιάστατα διαστημικά παζλ για κατασκευές από τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI) καθώς και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών κόμικς στα ελληνικά με τίτλο «All u need is Space» έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ESA. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό, όλο χορηγία, που συγκεντρώθηκε από τους παραπάνω φορείς, που εκτίμησαν την προσπάθεια του Σχολείου,  είναι διαθέσιμο για τους μαθητές του και τους δασκάλους του.  Επίσης, το Σχολείο ύστερα από αίτημά του παρέλαβε με αφορμή τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Διαστημική Εβδομάδα 2013 από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθήκη του.  Καθ΄ όλη τη διάρκεια του εορτασμού της  Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος παράλληλα με τις εκδηλώσεις υπήρχε  έκθεση βιβλίων αναφορικά με το Διάστημα, Σύμπαν…. και ανάλογη πλανητική διακόσμηση. Στη συνέχεια, ο Ακαδημαϊκός, κ. Βασίλειος Κασάπογλου, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής και από το 1982 μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ειρηνικών χρήσεων του ΟΗΕ, μίλησε για τη συμβολή του Διαστήματος στην Εκπαίδευση, έκανε σύντομη αναδρομή της Ιστορίας του Διαστήματος, αναφέρθηκε με σεβασμό στη συμβολή των γυναικών στις διαστημικές πτήσεις και τόνισε τη χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Προβλήθηκαν επίσης σύντομα βίντεο προς ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για τη συμβολή του Διαστήματος στην Εκπαίδευση.
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν γιγαντοαφίσες, έκθεση φωτογραφιών και πόστερ για το Διάστημα. Τα παιδιά και οι μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον Καναδό αστροναύτη Chris Hadfield και να φορέσουν την κάσκα του Ρώσου κοσμοναύτη Yuri Gagarin. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημ. Σχολείου και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών.
Δευτέρα  7  Οκτωβρίου 2013: Μάθημα ουρανογραφίας και εισαγωγή των μαθητών με έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο σε θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής με το Φορητό Πλανητάριο Θεσσαλονίκης Starlab, στο χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου. Παρακολούθησαν όλες οι τάξεις. Ο αστρονόμος Παναγιώτης Καζασίδης έκανε τις παρουσιάσεις στους μαθητές.
Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013: Επίσκεψη στο Σχολείο του κ. Άρη Μυλωνά, Φυσικού, Συγγραφέα εκπαιδευτικών εγχειριδίων, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Αστρονομικής  Ένωσης και ερασιτέχνη της Αστρονομικής, ο οποίος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μίλησε  στους μαθητές της Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού σχετικά με το Διάστημα και το Σύμπαν. Διάρκεια περίπου δύο διδακτικών  ωρών.
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013: Επίσκεψη στο Σχολείο των Δρ Μανώλη  Ζούλια, /Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό World Space Week  Assossiation, Ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Δρ Μανώλη Γεωργούλη/Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην  European Space Agency/Science Programme Committee, Ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
Δρ Αναστασία Μεταλληνού, Ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι δύο πρώτοι κύριοι μίλησαν  στους μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων στο χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου με απλουστευμένες παρουσιάσεις  για την Αστρονομία, το Διάστημα και το Σύμπαν.  Η κα Μεταλληνού μίλησε στους μαθητές των  Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων και παρουσίασε το «Ήχοι από το Διάστημα».
Πιστεύοντας στην αξία της κοινοκτημοσύνης των γνώσεων και της συνεργασίας τόσο των εκπαιδευτικών μεταξύ τους όσο και των μαθητών μεταξύ τους, το 25ο Δημ. Σχολείο κάλεσε και  παρακολούθησαν την εκδήλωση της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης  του 3ου Δημ. Σχολείου Γλυκών Νερών  και μαθητές της Στ΄ τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου Αχαρνών συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και τις Διευθύντριές τους, που ξεναγήθηκαν στους διαστημικά διακοσμημένους χώρους του Σχολείου. Στα σχολεία δωρήθηκε εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά 3D puzzles για το Διάστημα. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν και οι κυρίες Βέρα Βορύλλα και Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνες Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων αντίστοιχα, της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Αττικής.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το Σχολείο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στους επιστήμονες, που εθελοντικά και με τον πιο παραστατικό τρόπο ευαισθητοποίησαν τους μαθητές, τους υποστηρικτές του και τους χορηγούς του: τον ακαδημαϊκό κ. Βασίλη Κασάπογλου, τον κ. Άρη Μυλωνά, τον Δρ. Ζούλια Εμμανουήλ, τον Δρ. Γεωργούλη Εμμανουήλ, την Δρ.  Αναστασία Μεταλληνού,την ESA Ιταλίας/Δρ. Αντώνη Μουρατίδη, την ESA Ολλανδίας, τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (Agenzia Spaziale Italiana ASI/Educationa), την European Southern Observatory (ESO), την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον κ. Ποτηριάδη Γεώργιο, Εθνικό Εκπρόσωπο στην ESA, Μετεωρολόγο της ΕΜΥ (αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας), τις επιχειρήσεις Δριβάκος, Hellas Digital, Design4You, Ancorcopy, τον κ. Σωτήρη Αγγέλου, την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,  εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία καθώς και ιδιώτες φίλους του Σχολείου. Τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύντριες του 2ου Δημ. Σχολείου Αχαρνών και του 3ου Δημ. Σχολείου Γλυκών Νερών Ανατολικής Αττικής. Επίσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημ. Σχολείου Αχαρνών και το Δήμο Αχαρνών, που έθεσε υπό την αιγίδα του την όλη προσπάθεια. Αλλά πιο πολύ απ’ όλους ευχαριστεί τους μαθητές του που είναι οι πρωταγωνιστές της Δράσης και τους εκπαιδευτικούς του που είναι οι συνεχιστές της Δράσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου