Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Όταν οι τοίχοι του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών άρχισαν να… βγάζουν λόγια…

Της Εύης Τριανταφύλλου
Όταν τον Σεπτέμβρη του 2014 βρέθηκα στο 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή Σπύρου Καραβία, μου ήταν αδύνατο να φανταστώ τι θα επακολουθούσε…
 Λίγες μέρες πριν είχε χτυπήσει το τηλέφωνό μου. Ήταν η τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κα Σάγια Ασλανίδη η οποία πολύ γρήγορα μου είχε περιγράψει ότι γονείς, καθηγητές, μαθητές και ο διευθυντής χρειάζονταν τη συνδρομή χορηγών, προκειμένου να ζωγραφίσουν  κάποιους τοίχους του σχολικού κτιρίου. 
Με δεδομένη την ευαισθησία απέναντι στη σχολική κοινότητα της πόλης των Αχαρνών λίγες μέρες μετά βρέθηκα εντός του 5ου Γυμνασίου με ξεναγό τον Σπύρο Καραβία, να μου εξηγεί ότι η ιδέα ήταν ένα διαφορετικό σχολείο, στο οποίο οι τοίχοι θα είχαν κάτι να πουν…
Οι πρώτες πινελιές είχαν ήδη πέσει στους εσωτερικούς χώρους, αλλά το εγχείρημα κολλούσε στα υλικά που εν καιρώ κρίσης ήταν δύσκολο ν’ αποκτηθούν.  Η ιδέα μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Παρόλο όμως, που κοίταξα γύρω μου  με ενθουσιασμό τα όσα είχαν γίνει σε πρώτη φάση, δεν είχα συλλάβει την εξέλιξη.
Πράγματι θέλοντας να επικοινωνήσω την προσπάθεια προκειμένου να βρει υποστηρικτές έγραψα ένα κείμενο με τίτλο «Οι Τοίχοι γράφουν τη δική τους Ιστορία στο 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών» ΚΛΙΚ ΕΔΩ και η ανταπόκριση ήρθε άμεσα από την συντοπίτισσά μας εκπαιδευτικό και τότε Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Τσεβάς» Ρένα Κουμπούρη, η οποία εκδήλωσε κατευθείαν την επιθυμία για ουσιαστική συνδρομή στην προσπάθεια του Σχολείου ΚΛΙΚ ΕΔΩl
Στον πολιτιστικό  δρόμο που άρχισε ν’ ανοίγεται,  προστέθηκαν αυθόρμητα η ΕΓΕ και η Αντικαρκινική Αχαρνών, ο Φορέας για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών «Επισκήνιον»,  το Καλλιτεχνείο, το Λύκειο Ελληνίδων Αχαρνών, οι Σύλλογοι Ποντίων «Ευκλείδης» και Κρητών και ο κατάλογος των κορυφαίων πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του προστίθενται προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα, διαρκώς μεγαλώνει….
Το ίδιο συμβαίνει παράλληλα στους ομιλούντες τοίχους του σχολείου, που μέρα με τη μέρα αποκτούν χρώματα,  ψυχή και η φωνή τους όλο και δυναμώνει. Άλλοτε με ηχηρά μηνύματα όπως αυτό της Αντικαρκινικής για μια «Ζωή χωρίς τσιγάρο». Άλλοτε με εικαστικά θαύματα, όπως το παλιό Μενιδιάτικο Σπίτι που φτιάχτηκε υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου μας  Ζωγράφου Χρήστου Τσεβά που έχει δώσει από την πρώτη στιγμή την υπόσχεση να είναι στο πλευρό των μαθητών και την τηρεί απαρέγκλιτα. Το καλλιτεχνικό παζλ  συμπληρώνουν και άλλες εικαστικές παρεμβάσεις που στηρίζουν την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου (Η γωνιά του "Επισκήνιον") αλλά και τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες (η γωνιά της ΕΓΕ)…
Κι όταν γι αυτό το θαύμα που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, έχεις βάλει κι εσύ το δικό σου λιθαράκι, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς χαρά και συγκίνηση.
Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια είναι ουσιαστική γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Με το μέλλον του τόπου μας.
Όταν ο διευθυντής του 5ου Γυμνασίου μου είχε εξομολογηθεί πως από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια, οι μαθητές είχαν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται και να προσέχουν το σχολείο τους πολύ περισσότερο από πριν, δεν χρειάστηκε ν’ ακούσω κάτι περισσότερο…
Γιατί τελικά η καλαισθησία είναι κι αυτή θέμα Παιδείας. Το ίδιο η καλοσύνη, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και πολλά ακόμη θετικά πράγματα και συναισθήματα που μπορούν να μας βγάλουν από το σημερινό τέλμα.
Αναμφίβολα το 5ο Γυμνάσιο των Αχαρνών με τους ζωντανούς τοίχους του, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για την πόλη των Αχαρνών, αλλά και πέρα από αυτήν.
Το μόνο βέβαιο για μένα είναι πως η στήριξη της προσπάθειας, άξιζε πραγματικά τον κόπο, γι’ αυτό και η υπόσχεση να είμαι κοντά τους, είναι διαρκής.
Όσο για τα συναισθήματα, όταν βρέθηκα στην εκδήλωση για τον έναν χρόνο καλλιτεχνικής έκφρασης να βραβεύω μία από τις μαθήτριες που συμμετέχουν στα εικαστικά, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι αυτά της συγκίνησης, της χαράς του ενθουσιασμού αλλά και της βαθιάς ευγνωμοσύνης για όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Σας ευχαριστώ όλους,  από καρδιάς…
 Ο Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών Σπύρος Καραβίας με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Σάγια Ασλανίδη, μπροστά από την τοιχογραφία με το παλιό Μενιδιάτικο Σπίτι (Εικαστική γωνιά του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης "Χρήστος Τσεβάς" 
 Ο σπουδαίος μας ζωγράφος Χρήστος Τσεβάς, μάχεται μέχρι σήμερα με τα πινέλα του τη λησμονιά κι έκτος από την τέχνη του, διδάσκει ήθος στη νέα γενιά 
 Η εικαστική γωνιά του Φορέα για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών "Επισκήνιον" 
 Πάνω η γωνιά της ΕΓΕ Αχαρνών και κάτω της Αντικαρκινικής, για μια ζωή χωρίς τσιγάρο 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου